Blog Yazıları

Anahtar İmalatı

Elektrik anahtarları, elektrik devrelerini açıp kapamaya yarayan önemli ‘elektrikli cihazlar’dır.

Günümüzde evler, iş yerleri, okullar ve diğer birçok yerde kullanılmaktadır.

Elektrik anahtarlarının imalatı, oldukça titiz bir süreç gerektirir. Bu yazıda, elektrik anahtarları imalatı hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Elektrik anahtarları imalat süreci genellikle dört aşamadan oluşur:

Malzeme Hazırlığı

Elektrik anahtarları imalatında kullanılan malzemeler; plastik, sarı pirinç, bakır, gümüş kontaklar, vida ve somun gibi çeşitli malzemelerdir.

Plastikler enjeksiyon makinalarında şekillendirilir. Bu işlem; anahtarın gövdesi, kapak ve iç aksamlarının yuvalanması ve elektriğin yalıtımı amacıyla yapılır.

Sarı pirinç veya bakır metaller şerit halinde eksantrik preslerde uygun şekiller verilerek kesilir ve yuvasına uygun hale getirilir. Gümüş kontaklar ise iletkenliğin sorunsuz şekilde yapılması amacıyla sarı pirinç veya bakır malzemelere monte edilir.

Gümüşün kaynak yapılması ise anahtarlarda iletimin maksimize edilerek ısınma, deformasyonları önlemesi ve anahtarların ömrünü uzatmak için daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Vida, somun gibi bağlantı elemanları ise anahtarların kablolanması için kullanılır.

Parça İmalatı

Parça imalatı, anahtarın çeşidine ve karmaşıklığına göre değişebilir. Basit anahtarlar, birkaç parça ile üretilebilirken, daha karmaşık anahtarlar daha fazla parçadan oluşabilir. İmal edilen parçalar daha sonra değişik yöntemlerle montaj yapılır ve bir anahtar oluşturmak için birleştirilir.

Montaj

Parçalar, otomasyon ve/veya manuel olarak birleştirildikten sonra anahtarın iç kısmına monte edilir. İç kısım, anahtarın elektriksel özelliklerini sağlamak için iletken metaller, gümüş kontaklar, neon lambalar, yaylar ve diğer bileşenler içerebilir. Dış koruma veya kapak kısımları monte edilerek son şekli verilir.

Test ve Kalite Kontrolü

Elektrik anahtarları üretim sürecinin sonunda % 100 kontrol edilerek final kalite kontrolü yapılır. Bu işlemler, ürünün sağlam ve güvenli olduğundan emin olmak için yapılır.

Örneğin, testler sırasında anahtarın yapılış ve mekanik çalışma durumu, iletkenliği, ısıya dayanımı, dielektrik dayanımı konularında test edilir.  Ayrıca, herhangi bir güvenlik tehlikesini önlemek için elektriksel testler de yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir